
Blog
Soms vind ik weleens iets of ben ik ergens of doe ik wat. Soms schrijf ik daar wat over en als dat er enigszins lekker uit komt vind je dat hier.

Is de ontwerp-toekomst aan de design engineers?
Design engineer. Programmerend ontwerper. Ooit zag ik mezelf zo. Maar op een gegeven moment werd ik full-time ontwerper. Waarom? Omdat ik het frustrerend vond om steeds alles dubbel te doen: eerst ontwerpen, dan omzetten in code. Bovendien was mijn one-man-band niet erg schaalbaar. In een team met verschillende rollen ging dat beter.

Ontwerpen die blijven, groeien en impact maken: beyond projects wordt het echt
Afgelopen vrijdag 7 februari was ik bij de De Publieke Ontwerppraktijk (PONT) Masterclass “Beyond Projects”. Omdat ik eigenlijk al best lang beyond projects wil. Maar ja, dat is dus nog steeds niet gelukt. Tijd voor wat zelfreflectie.

Aflevering 47 van de Dom Spraok podcast gaat over... mij! 🙃
Naar aanleiding van die andere podcast, Radio Lombok, kwam ik weer in contact met Hans Gommer. En toen vroeg hij ineens of ik de gast wilde zijn in de allerlaatste Dom Spraok podcast van dit jaar.

Het gaat goed met het klimaat!
Filosoof Karim Benammar daagde ons uit om eens wat positiever naar het klimaat te kijken. Dat deed hij afgelopen donderdag tijdens zijn lezing op de Impact Fair NL.

Kan je mensen met inhoudelijke argumenten overhalen tot duurzaam gedrag?
Nee.

What I learned at Emerce Eday 2022
Thursday 6 October I was at Emerce Eday 2022, and I learned that Web3 is indeed not my thing, it is certainly not China’s thing, Artificial Intelligence can be a creative power tool, and we have to prepare for 6 singularities.

Can designers and developers really collaborate?
Designers and developers have very different tasks in the development process of an application. Effective and productive collaboration is not always easy. I think we can do better: my ideas based on twenty years of experience.

Your next wallpaper might be the start of a revolution
Is Material You the start of personalized interfaces?

Corona dagboek deel 3: M’n thuiswerk-draai
Meetings in bed en slechte wifi: het corona dagboek van een service designer.

Corona dagboek deel 2: Bakstenen en ethernet kabels
Meetings in bed en slechte wifi: het corona dagboek van een service designer.

Corona dagboek deel 1: Allemaal naar huis
Meetings in bed en slechte wifi: het corona dagboek van een service designer.

Worden design bureaus overbodig?
Over de waarde van design, en de veranderende rol van design bureaus ten opzichte van interne design afdelingen.
7 redenen waarom websites geweldig zijn
Ik hou van het internet, ik hou van websites, ik hou van het maken van websites. Maar waarom is een website zo geweldig? Als je iets wilt vertellen post je het wel op Facebook. En een app is veel handiger dan een website, toch?
It’s the process, stupid!
Ik heb de laatste tijd veel nagedacht over hoe ik efficiënter kan werken. En over wat ik het leukste vindt om te doen in m’n werk. Om zo, door efficiënter te werken, meer tijd te hebben voor die leuke dingen. Door bijvoorbeeld een slimmer front-end ontwikkel proces. Door een slimmer en universeler backend wat niet steeds opnieuw gemaakt hoeft te worden.
Idee: Veganistisch je oerdriften bevredigen
Eten is iets heel fundamenteels. Als je niet eet ga je dood. Het is een soort oerdrift.
Idee: De temperatuurverzorger
Het verwarmen of koelen van huizen zorgt voor heel veel engergie-verbruik, energie-verspilling en CO2 uitstoot.
Schoon genoeg
De laatste jaren heb ik heel veel HTML en CSS geschreven. Vaak maakte Dirkjan het ontwerp in Indesign, en vervolgens zette ik het om in HTML. Ik deed m’n best alles super netjes en W3C te doen en volgens mij ben ik er best goed in. Supperstrakke HTML jongûh, command-u en genieten maar!

Een begin
Komend jaar wil ik een visie formuleren op mijn werk. Door te kijken wat ik belangrijk vind in de wereld, en in mijn werk. Om zo met mijn werk aan een groter doel te kunnen bijdragen. Toe maar! Klinkt interessant, maar wat betekent het? Wellicht wordt dat duidelijker door alles afzonderlijk te benoemen.
Op jouw website zitten toch geen trackers? Deel 2: de alternatieven
Vorige week schreef ik een post over hoe er, zonder dat je het misschien zelf weet, toch de nodige trackers op je site kunnen zitten. Google Analytics, Like, Tweet en Plus buttons, Youtube of Vimeo filmpjes, allemaal bevatten ze trackers die de handel en wandel van de bezoekers van je site vastleggen.
Op jouw website zitten toch geen trackers? Deel 1
In de slipstream van Edward Snowden en zijn onthullingen over de praktijken van NSA, is er de laatste tijd ook veel aandacht voor vergelijkbare praktijken van bedrijven; die van trackers. Trackers zijn bedrijven die met verschillende technologieën informatie over websitebezoekers verzamelen, het zogenaamde tracking. Zonder dat dit duidelijk is, registreren ze dus je handel en wandel op internet. Wat ze vervolgens met deze informatie doen is al helemaal onduidelijk.